Innlandets Matløfte
Publisert 9. september 2025
Hva er Matløftet Innlandet? Hvordan kan vi bruke mer lokal mat i storkjøkkendrift? Er du leverandør og ønsker å selge varene dine til kommunene? Vi inviterer til informasjons- og inspirasjonsdag om Matløftet Innlandet.

Mandag 17. november kl. 9-12
Kommunestyresalen i Nord-Fron kommunehus

Målgrupper:

  • Matprodusenter som ønsker å levere til kommunene.
  • Politikere og bestillere i kommunene Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu.
  • Andre fra næringslivet som ønsker å høre mer om satsingen.

Matfylket Innlandet har som mål å øke andelen lokal mat i det offentlige, og kommunene spiller en viktig rolle i dette arbeidet. Innlandets Matløfte er et første steg i arbeidet med bevissthet rundt innkjøp av mat. De som bestiller mat i kommunen – som kjøkkensjefen på helsehuset, i kantina eller i andre avdelinger – må bli kjent med hvilke muligheter som finnes for å handle lokalt, og hvilke leverandører som finnes i egen region.

Matfylket Innlandet er en langsiktig satsing for å bygge Innlandet som en sterk matregion gjennom å forsterke koblingen mellom landbruk, mat og reiseliv. Det handler om bevissthet til maten vi kjøper, spiser og serverer. Innlandet står for nesten 30 prosent av matproduksjonen i Norge, og mye av maten som blir kjøpt av kommunene kan kjøpes lokalt i sesong. Tiden er knapp for de fleste i en travel arbeidshverdag, og som kjøkkensjef eller innkjøpsansvarlig har en kanskje ikke tid til finne frem til de gode lokale produsentene. Derfor er dette møtet en viktig arena for å bygge nettverk og skape forbindelser som kan gjøre veien fra produsent til innkjøper kortere og enklere.

Ved å signere Innlandets Matløfte forplikter en seg til noen felles mål. I tillegg utfordres man må å lage konkrete mål utifra sin egen organisasjon. Innlandet fylkeskommune var en av de første til å signere Innlandets Matløfte, og har som mål at innen 2030 skal minst 50 prosent av maten som blir servert i fylkeskommunen sin regi ha sitt opphav fra Innlandet eller nærliggende regioner.

Det ligger noen utfordringer her som vi ønsker å belyse: hvilke handlingsrom har kommunene for innkjøp av lokal mat utifra dagens innkjøpsavtaler? Hva menes med lokal mat? Disse spørsmålene ønsker vi å sette fokus på denne dagen. Når landbrukskontorene utfordra oss i MGIPR på å få Matfylket Innlandet til vår region, tok vi denne utfordringen med glede. Naboer i både sør og nord har signert løftet. Vi håper denne dagen kan bidra til både inspirasjon og informasjon som gjør at kommunene våre setter fokus på matinnkjøp lokalt, og å skape forbindelser som gjør vegen mellom innkjøper og leverandør kortere.

Program:
09.00: Velkommen
09.10: Hva er Matfylket Innlandet og Innlandets Matløfte?
Turid Windjusveen Olsen, Statsforvalteren i Innlandet

09.30: Om piloten “Lokal mat i offentlig sektor”
Henning Holmbakken, Mat & drikke fra Innlandet SA

09.50: Gålå Høgfjellshotell: lokal mat i praksis
Solveig Odlo Rønn, daglig leder

10.10: Informasjon om Gudbrandsdalsmat og innkjøpsavtaler
10.40: Presentasjon av oppmøtte leverandører
Produsentene presenterer seg og hva de tilbyr

11.30: Lunsj og smaksprøver
12.00: Slutt

Har du et arrangement du vil søke støtte til?

X